James Oesi – zondagmiddag op uitgast 2023

James Oesi speelt voor het eerst samen met zondagmiddag 3 september op het Uitgast Festival - Natuurpark Lelystad

Voor het eerst werken contrabassolist James Oesi en pianiste Djuwa Mroivili samen. Met een bijzonder programma vol bekend en minder bekend klassiek repertoire. Gecentreerd rondom de eind 19e en begin 20ste eeuw met werken van Dvořák, Brahms en Gerswhin, plaatsen Mroivili en Oesi ook muziek van klassieke componisten van kleur uit dezelfde tijd. Vanuit Engeland Samuel Coleridge-Taylor en vanuit de Verenigde Staten Florence Price, William Grant Still en Robert Nathaniel Dett. Terwijl ze grote invloed hadden op hun tijdgenoten zijn deze namen pas de laatste jaren steeds bekender aan het worden bij een groter publiek.

Hiernaast zetten Oesi en Mroivili ook traditionele Afro Amerikaanse werken vanuit die tijd op het programma die grote invloed hadden op Dvořák en Gershwin waardoor de context van deze werken wat helderder wordt gemaakt voor het publiek van nu

James Oesi – Bio

Contrabassist James Oesi (London, 1988) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld. Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt zijn soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninoff, Berio en Beethoven – op veel bekende podia (zoals het Amsterdamse Concertgebouw, Concertgebouw Brugge, Utrechtse TivoliVredenburg en de Oosterpoort Groningen) en festivals (zoals het Grachtenfestival in Amsterdam, CrossLinx, November Music, Festival Classique en Wonderfeel). In het buitenland speelde hij op toonaangevende festivals zoals Huddersfield Contemporary Music Festival en tourde hij door Zuid Afrika en Frankrijk.

Prachtige muziek die tot de klassieke canon behoort maar nog te weinig wordt gehoord!
James Oesi

James is een graag geziene gast

Ook is hij een graag geziene gast in programma’s als Podium Witteman, VrijeGeluiden en op NPO Radio 4, NPO Radio 1 en Klara. NRC Handelsblad, Trouw en Luister publiceren uitgebreide interviews met Oesi, Classic FM UK Featured zijn video van Luciano Berio’s Psy. en het internationaal toonaangevende The Strad noemt hem één van vijf “up and coming bass players”.

James is initiatiefnemer en artistiek leider van het Dutch Double Bass Festival. Daarnaast is Oesi voor speciale gelegenheden te zien als moderne muziek ensemblespeler met oa. Asko|Schönberg, Ives Ensemble en het prestigieuze Ensemble Modern.

Vaste gastdocent Conservatorium Utrecht

Sinds 2023 is James vaste gastdocent aan het Conservatorium van Utrecht. James krijgt tijdens en na zijn studie (aan de conservatoria van Moskou en Den Haag, waar hij in 2012 met een 10+ afstudeerde waarvoor hij de Fock medaille voor beste eindexamen van dat jaar won) masterclasses en coachingsessies van onder andere Gary Karr, Anner Bijlsma, Geoffrey Simon (dirigent en producent), Leon Bosch (voormalig solocontrabas van Academy of St Martin in the fields), Klaus Trumpf en Thomas Martin. Samen met neurowetenschapper en voormalig topschaatser Beorn Nijenhuis rond Oesi zomer 2020 een case study af waarin is onderzocht wat de meest effectieve manier is voor professionele musici om te studeren. Dit in voorbereiding op opname van alle cellosuites van Bach op contrabas.

Meer James Oesi:

Solist James Oesi speelt op zijn contrabas
James Oesi & Djuwa Mroivili
Noteer 2 en 3 september 2023 in je agenda!
blankUITGAST FESTIVAL

Nieuwsbrieven ontvangen? Schrijf In via de knop in de footer

Na je inschrijving houden we je met onze nieuwsbrieven op de hoogte van komende ontwikkelingen. Actueel en eerder nieuws staat op de NIEUWSPAGINA

Scroll naar boven