| |

Black pencil ensemble

Ensemble Black Pencil Speelt ‘come out, CAioni’

Come out, Caioni

Stel je voor: op een kruispunt van Transsylvanische wegen legt een gretige liefhebber in de 17e eeuw een muzikale verzameling aan.

Wat een opmerkelijk brede interesse had deze monnik Johannes Caioni! We beluisteren zijn verzameling als playlist die iemand uit een welvarende en kosmopolitische streek heeft samengesteld. Wereldlijke liederen, Hongaarse en Roemeens volksdansen en dansen in West-Europese stijl, instrumentale stukken uit de barok en kerkelijke muziek. Met absolute meesterwerken van Claudio Monteverdi en Orlando Di Lasso. De rijkdom is overweldigend.

Van volksdansen tot absolute meesterwerken van Monteverdi en Di Lasso; de rijkdom van ‘Come out, Caioni’ is overweldigend.

fascinerend instrumentarium

Black Pencils fascinerende instrumentarium en de arrangementen benutten alle mogelijkheden om de contrasten tussen de stukken te laten horen. Blokfluiten, panfluiten, een uitgebreide collectie percussie, altviool en harmonica jagen de adrenaline door de aderen met opzwepende ritmes! De vijf musici laten kunstig pure verstilling in de lucht hangen. Hoe kan eenvoud zo expressief, mooi en krachtig zijn?

Come out, Caioni’ wisselt expressieve eenvoud af met opzwepende ritmes.

Blader door één van de meest interessante muziekverzamelingen uit Europa met ‘Come out, Caioni’.

Black Pencil’s mooiste selectie uit ‘Codex Caioni’

De ‘Codex Caioni’ was lang zoek. In de jaren ’80 teruggevonden ingemetseld in een muur. Daar is hij in de Tweede Wereldoorlog tegen de Russen beschermd. Uit de 346 stukken heeft Black Pencil de allermooiste geselecteerd. De wonderlijke diversiteit van de muziek is volledig overeind gebleven in de manier waarop zij het programma hebben opgebouwd.

‘Come out, Caioni’ bladert door één van de meest interessante muziekverzamelingen uit Europa. Ga mee schatgraven!

Ensemble Black Pencil

  • Jorge Isaac – blokfluit
  • Matthijs Koene – panfluit
  • Esra Pehlivanli – altviool
  • Marko Kassl – accordeon
  • Enric Monfort – slagwerk
black pencil speelt'come in caioni'

BLACK PENCIL’s brengt originele, frisse afwisselende en historisch geïnformeerde optredens met een unieke en ongehoorde instrumentatie: blokfluit (Jorge Isaac), panfluit (Matthijs Koene), altviool (Esra Pehlivanli), accordeon (Marko Kassl) en slagwerk (Enric Monfort).

Sinds 2010 speelt black Pencil virtuoos

Het virtuoze ensemble BLACK PENCIL werd opgericht in 2010. Het debuutconcert van het ensemble vond plaats in hetzelfde jaar in het prestigieuze Amsterdamse Concertgebouw, gevolgd door de wereldpremières van verschillende nieuwe werken op het grootschalige festival Istanbul: European Capital of Culture 2010.

Internationaal gewaardeerd ensemble

Het ensemble heeft talrijke concerten gegeven in Nederland (Concertgebouw Amsterdam, De Doelen Rotterdam, Muziekgebouw Eindhoven, Bimhuis Amsterdam, Philharmonie Haarlem, Schouwburg Almere, November Music Festival, oa.) Duitsland, Ierland, Spanje, Turkije, Oostenrijk, Denemarken en Venezuela.

Meer dan 150 speciale composities

Black Pencil richt zich op een breed repertoire met nieuwe werken die speciaal voor het ensemble zijn gecomponeerd, evenals een avontuurlijke reeks van hun eigen muziekarrangementen. Er zijn inmiddels meer dan 150 composities speciaal geschreven voor het ensemble.

Zwart potlood – ‘Siyah Kalem’ – Black Pencil

De naam ‘Black Pencil’ is ontleend aan het eerste project van het ensemble, geïnspireerd op een opmerkelijke reeks miniaturen van de schilder Mehmet Siyah Kalem (15e eeuw, vermoedelijk van Turkse origine). In het Nederlands vertaalt ‘Siyah Kalem’ zich letterlijk in ‘zwart potlood’.

Noteer 3 en 4 september in je agenda!

Nieuwsbrieven ontvangen? Schrijf In via de knop in de footer

Na je inschrijving houden we je met onze nieuwsbrieven op de hoogte van komende ontwikkelingen. Eerdere nieuwsbrieven leest u op de nieuwsbrieven 2021 pagina!

Vergelijkbare berichten