|

Winnaar compositiewedstrijd 2022

Winnaar compositiewedstrijd 2022

Nieuws compositiewedstrijd 2022 uitgast

In mei 2022 riepen wij componisten op om een compositie in te sturen speciaal gemaakt voor Black Pencil. Componisten hadden tot 1 augustus de tijd om hun beste werk in te sturen. Vorige week is de winnaar bekend gemaakt. Benieuwd? Lees dan vooral verder!

Niet zomaar een compositie

Black Pencil is een bijzonder ensemble dat bestaat uit de volgende instrumenten:

  • Blokfluit
  • Panfluit
  • Altviool
  • Accordeon
  • Percussie

Het is dus niet zomaar een alledaagse compositie die de deelnemers moesten creëeren. Voor de componisten een heuze uitdaging maar als dit lukt zal dit resulteren in een prachtig muziekstuk met unieke en ongehoorde instrumentatie.

Inzendingen

De internationale oproep voor composities Uitgast Festivalprijs 2022 was een groot succes. We hebben 27 composities ontvangen voor de unieke bezetting van Black Pencil. Alle composities geïnspireerd op het thema van ‘Muziek en natuur’ waar Uitgast ook om draait.

Het was een internationale wedstrijd en daarom is het niet verbazingwekkend dat ook componisten uit andere landen hier gehoor aan gaven. Wij hadden enkel niet verwacht dat we inzendingen uit wel 17 verschillende landen zouden ontvangen! Deze inzendingen kwamen uit: Argentinië, Armenië, Oostenrijk, Brazilië, China, Ecuador, Duitsland, Ghana, Griekenland, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Zweden, Turkije, VK en VS.

De kwaliteit en de grote verscheidenheid van de nieuwe composities maakten het de jury erg moeilijk. Om deze reden is dan ook besloten om naast de hoofdprijs (ter waarde van 1.500 euro en de uitvoering van het stuk op Uitgast) ook drie eervolle vermeldingen toe te kennen. Deze drie vermeldingen worden in de spotlight gezet omdat de jury vond dat deze bijzondere composities niet onopgemerkt mochten blijven.

En de winnaar is…

Van de 27 composities heeft uiteindelijk de compositie ‘Muurhagedis’ van Florence Anna Maunders uit het Verenigd Koninkrijk gewonnen. Deze compositie zal op zondag 4 september aan het eind van het festival door Black Pencil worden uitgevoerd. Ook wordt dan de cheque van 1.500 euro worden overhandigd aan Florence.

De andere drie composities die ook veel indruk hebben gemaakt op de jury zijn:

  • ‘Out of the Beehive’ van Katarzyna Danel uit Polen
  • ‘…loops and lines…’ van Otto Wanke uit Oostenrijk
  • ‘Flight from Cement’ van Joshua Wat uit Zweden en China

black pencil speelt'come in caioni'
Black Pencil

Noteer 3 en 4 september in je agenda!

Nieuwsbrieven ontvangen? Schrijf In via de knop in de footer

Na je inschrijving houden we je met onze nieuwsbrieven op de hoogte van komende ontwikkelingen. Eerdere nieuwsbrieven leest u op de nieuwsbrieven 2021 pagina!

Vergelijkbare berichten