| |

Dianto Reed Quintet

Dianto Reed Quintet zondagmiddag op uitgast 2023

Dianto bestaat uit 5 jonge Spanjaarden vol energie en creativiteit, die een andere benadering zoeken voor het traditionele kamermuziekconcert. Ze creëren een geweldige band met het publiek door middel van uit-het-hoofd-gespeelde muziek.

Dianto Reed Quintet

In het programma van zondag: ‘Identidades: la magia del Duende’ laten ze het publiek genieten van Spaanse flair en creativiteit. Muziek en performance worden op sublieme wijze gecombineerd en Dianto’s doel is om de ‘Duende’ naar het publiek toe te brengen. Hoewel dit begrip eigenlijk uit de flamenco komt en niet met woorden te vatten is, probeert dit kwintet het op de een of andere manier te laten voelen door middel van muziek. Dianto vind het concert pas geslaagd wanneer iedereen tijdens het concert de magie voelt, dat gevoel, die verbondenheid die muziek zo bijzonder maakt… kortom, de zogenaamde ‘Duende’. 

Dianto Reed Quintet is een kamermuziekensemble van vijf jonge Spaanse musici, gevestigd in Amsterdam. ‘Dianto’ betekent ‘anjer’ in het Esperanto. Ze kozen de anjer omdat het een typisch mediterrane bloem is, en het Esperanto omdat het als een universele taal wordt beschouwd, net als muziek.

Dit specifieke type kwintet ontstond een veertigtal jaar geleden in Nederland en brengt vijf ‘rietblazers’ bijeen: klarinet, basklarinet, fagot, saxofoon en hobo. Deze bezetting levert een grote verscheidenheid aan kleur en een uniek klankspectrum op.

Het kwintet heeft verschillende prijzen gewonnen: de eerste prijs op het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2021, het Storioni Concours 2021, het XV Internationale Kamermuziekconcours Villa de Cox, het Concurso Juventudes Musicales de España, en de publiekprijs op het Dutch Classical Talent 2022/2023.

Zij waren verschillende keren te horen op de NPO Radio 4, o.a. bij De Klassieken en in Spiegelzaal, en ze waren op televisie te zien in Podium Witteman. 

Ons doel is om de ‘Duende’ naar het publiek toe te brengen. Hoewel dit begrip eigenlijk uit de flamenco komt en niet met woorden te vatten is, proberen we het op de een of andere manier te laten voelen door middel van muziek.
Dianto Reed Quintet

Duende door het Dianto Reed Quintet

Duende is een begrip dat moeilijk in woorden is te vangen. Het is niet ‘tastbaar’, maar je kunt het wel voelen of ervaren. Het heeft associaties met Spaanse kunst, en refereert aan de magie die een geslaagde uitvoering uit het niets kan oproepen.

Duende is niet verbonden met ratio en verstand, maar met emoties die een artiest oproept bij het publiek. Ons doel met Identidades is om dat gevoel van Duende bij onze concerten op te roepen. De muziek omspant een periode die begint bij de Spaanse Renaissance en eindigt in de twintigste eeuw. Niet alleen bekende, populaire en folkloristische muziek komt aan bod, maar ook Spaanse muziek die zelden wordt uitgevoerd in Nederland.

Meer Dianto Reed Quitet:

blank
Dianto Quintet
Noteer 2 en 3 september 2023 in je agenda!
blankUITGAST FESTIVAL

Nieuwsbrieven ontvangen? Schrijf In via de knop in de footer

Na je inschrijving houden we je met onze nieuwsbrieven op de hoogte van komende ontwikkelingen. Actueel en eerder nieuws staat op de NIEUWSPAGINA

Vergelijkbare berichten