| |

Helena Basilova

Helena Basilova zondag op uitgast 2023

Helena Basilova speelt op haar vleuger - Uitgast 2023

Helena Basilova speelt Ruichi Sakamoto

De onlangs overleden Japanse componist Ryuichi Sakamoto verbond veel verschillende stijlen in zijn grote oeuvre, van elektronische popmuziek tot klassieke filmsoundtracks. Hij was zonder twijfel het meest bekend als componist van de soundtrack voor Merry Christmas, Mr. Lawrence. In deze film schitterde hij samen met David Bowie ook als acteur. Helena verzamelde Sakamoto’s poëtische pianocomposities uit verschillende periodes en brengt deze samen in een nieuw programma.

Helena Basilova Bio

Basilova’s piano-carrière nam een vlucht na de toekenning van de Debuut Serie Concert Tour in 2008. Sindsdien speelde ze in de belangrijkste concertzalen van Nederland en vervolgens ook wereldwijd. Ze verhuisde in 2010 naar New York om zich daar verder te ontwikkelen en te laten inspireren. Daar voerde ze onder meer Scriabin’s 9e Sonate op in Carnegie Hall’s Weill Hall en het Tweede Pianoconcert van Shostakovich in het befaamde Symphony Space. Ze maakte deel uit van het NYU Contemporary Music Ensemble en werkte nauw samen met componisten uit het West 4th New Music Collective.
In 2016 werkte Helena samen met het collectief DEFRAME die live visuals ontwierpen bij de muziek van Alexander Scriabin in Roest Amsterdam. Deze samenwerking leidde tot meer audio-visuele samenwerkingen met o.a. Nick Verstand, Vincent Rang, Jurjen Alkema en Boris Acket.

Een ode aan de onlangs overleden componist Ryuichi Sakamoto!
Helena Basilova

Helena Basilova vindt het belangrijk dat het bereik en de bandbreedte van de klassieke muziek worden vergroot en dat hedendaags repertoire (nóg) meer te horen zal zijn in zalen van de toekomst. De laatste jaren schrijft Helena ook haar eigen muziek, zoals de nieuwe film-score voor science fiction film Aelita- Queen of Mars (1924) samen met Salvador Breed of nieuwe muziek voor de installatie Monolith, die te zien was op FIBER Festival 2023 in Muziekgebouw aan het IJ.

Helena bracht albums uit met pianomuziek van o.a. Scriabin, Janacek, Firsova, Prokofiev, Schnittke en Morton Feldman. In 2023 verschijnt haar nieuwste album gewijd aan onlangs overleden componist Ryuichi Sakamoto.

Meer Helena Basilova:

Helena Basilova
Helena Basilova
Noteer 2 en 3 september 2023 in je agenda!
blankUITGAST FESTIVAL

Nieuwsbrieven ontvangen? Schrijf In via de knop in de footer

Na je inschrijving houden we je met onze nieuwsbrieven op de hoogte van komende ontwikkelingen. Actueel en eerder nieuws staat op de NIEUWSPAGINA

Vergelijkbare berichten