Persbericht Podia in het Groen

Uitgast 2020 persbericht #2
Lelystad, 26 augustus 2020

Uitgast 2020 gaat muzikaal viraal met:

“PODIA IN HET GROEN”

Op 29 en 30 augustus aanstaande kunnen muziekliefhebbers weer genieten van het gratis toegankelijke klassieke muziekfestival Uitgast: een jaarlijks terugkerende fusie van klassieke muziek en natuur in Natuurpark Lelystad. Door coronamaatregelen zijn de gebruikelijke live- optredens vervangen door professionele videocompilaties. Bezoekers beleven Uitgast dit jaar dus niet als verzameld publiek, maar individueel middenin de uitbundige natuur van het natuurpark: een unieke en intieme combinatie van natuur- en kunstbeleving.

Podia in het Groen

De gespeelde composities zijn te zien en te horen via de speciale ‘Muziekroute’, een wandeling door het natuurpark waarbij een gedeelte van ‘de Kunstroute’ wordt gevolgd. Bezoekers ontdekken hierdoor afwisselend kunstobjecten en muziekpodia in het groen. Met behulp van hun mobiele telefoon of tablet kunnen wandelaars bij elk podium een QR-code scannen waardoor de uitvoerende musicus, het ensemble en de gespeelde compositie zichtbaar en hoorbaar worden. Alle optredens zijn zodoende volledig ongestoord, corona-proof en middenin de natuur te beleven. Voor de meest indrukwekkende beleving kan het best geluisterd worden met een koptelefoon of ‘oortjes’.

Persbericht Podia in het Groen

Musici

Uitgast 2020 bestaat uit een gevarieerd, hoogstaand programma. Programmeur Marijke Schröer baseerde zich bij de optredende musici enerzijds op recente edities van het muziekfestival, anderzijds op jong talent, zoals:

Lidy Blijdorp; Zoltán Kodály Sonate voor Cello solo op. 8 deel 3

Lidy is een jonge celliste met een enorme vertelkracht. Op de Amsterdamse Cellobiënnale werd zij geprezen vanwege haar ‘onthutsende muzikaliteit’. Lidy weet een diep gevoel van eenzaamheid en vertwijfeling op te roepen.

Duo Bilitis; Maurice Ravel Ma Mere L’oye, Laideronnette Impératice des Pagodes

Harpistes Eva Tebbe en Ekaterina Levental vormen een uniek duo op de Nederlandse podia en daarbuiten. Zij hebben een geheel nieuw repertoire gecreëerd met hun eigen arrangementen voor alle combinaties tussen twee harpen en twee stemmen.

Plug-In; Wayne Siegel Jackdaw

Plug-In wordt gevormd door saxofonist David Cristóbal Litago en dansers Sammie Hermans & Carlo Camagni. Speciaal voor Uitgast 2019 maakten zij een gezamenlijke voorstelling en dat bleek het begin van een mooie verdere samenwerking. De muziekstukken die gespeeld worden tijdens Uitgast 2020 door saxofoon én tape hebben één ding gemeen: de natuur.

Vincent van Amsterdam; Johann Sebastian Bach Goldberg Variations. Variation 30 Quodlibet

Vincent van Amsterdam is een groot promotor van de klassieke accordeon. Zijn repertoire reikt van de Barok tot hedendaagse muziek; In 2014 werd hem de vakjuryprijs van het Grachten Festival uitgereikt en hij schreef in 2016 de Dutch Classical Talent Award op zijn naam.

Programma

Uitgast 2020 begint op 29 augustus om 12.00 uur. In het bezoekerscentrum van Natuurpark Lelystad zijn gratis routekaartjes voor de Muziekroute 2020 en de Kunstroute 2020 af te halen. Beide routes kunnen worden gewandeld of gefietst. Daarnaast kunnen muziekliefhebbers Uitgast 2020 ook via de website www.uitgast.nl (her)beleven!

Prelude op 2021

Wegens de geldende coronamaatregelen kan Uitgast 2020 niet als traditioneel festival met veel bezoekers worden georganiseerd, maar is gekozen voor een persoonlijker opzet. Het bestuur van Uitgast beschouwt de bijzondere, aangepaste editie van 2020, dan ook als een prelude voor het 20- jarig bestaan in 2021. De jubileumeditie in 2021 kan zelfs profiteren van de nieuwe ervaringen die dit jaar worden opgedaan. Door de fysieke, publieke podia te combineren met de individuele, intieme opzet van de digitale beleving kan een nog diverser en veelzijdiger programma ontstaan , waarbinnen bezoekers op verschillende manieren van muziek en natuur kunnen genieten.

Kijk voor informatie over en opgave voor de nieuwsbrief van Uitgast 2020 op uitgast.nl

Scroll naar boven