Olga Vocal Ensemble

blank

Het programma It’s a Woman’s World is een ontdekkingsreis door allerlei muziekstijlen met feministische thema’s en viert iconische vrouwelijke artiesten van de afgelopen duizend jaar.
Tijdens deze avond zul je knotsgekke muzikale combinaties horen; artiesten zoals Hildegard von Bingen uit de 12e eeuw en Beyoncé uit de 21e eeuw; twee geweldige vrouwen die honderden jaren uit elkaar leefden, maar verbonden worden door hun muziek.

Het programma bevat ook liederen die zeer populair waren in hun tijd, maar alleen omdat iedereen (oost-indisch) doof was voor het achterliggende seksisme. Of het nou Mozart of Lou Bega is, soms verandert een verhaal niet veel door de eeuwen heen.
Speciaal voor het programma ook nieuwe stukken gecomponeerd door Carlijn Metselaar (Nederland), Anne-Maartje Lemereis (Nederland), Evelin Seppar (Estland) en Bára Grímsdóttir (IJsland). De componistes benaderen vrouwelijkheid op hun eigen manier. Zo horen we verhalen over Akka Mahadevi – een middeleeuwse hindoe heilige – en een Requiem voor het glazen plafond, met citaten van invloedrijke, bekende mensen.

blank

Olga Vocal Ensemble werd in 2012 opgericht aan het Utrechts Conservatorium.
en is een gezelschap van internationale allure met zangers uit Nederland, IJsland, Engeland en Rusland en met muziek uit alle windstreken.

In de zomer van 2018 komt het album It’s A Woman’s World uit. Het project is tot stand gekomen met behulp van crowdfunding. Na een tour in Ijsland en de VS zingt Olga dit najaar voor u in Nederland.

Delta Piano Trio

blank

Het Delta Piano Trio werd in 2013 in Salzburg (Oostenrijk) opgericht door drie jonge Nederlandse musici: violist Gerard Spronk, celliste Irene Enzlin en pianiste Vera Kooper.

Het trio wordt door collega’s beschouwd als één van de meest veelbelovende jonge ensembles en maakte naam met haar pure, compromisloze muzikaliteit, energie en de bereidheid dieper de muziek in te duiken dan vanzelfsprekend is. Het trio studeerde bij Wolfgang Redik (Wiener Klaviertrio), Rainer Schmidt (Hagen Quartet) en het Wanderer Trio en zal in juni a.s. een tweejarige gespecialiseerde Master Kamermuziek afronden aan de Musikakademie Basel, bij Anton Kernjak en Rainer Schmidt. Het trio is altijd op zoek naar nieuw repertoire en werkt nauw samen met o.a. de Russische hedendaagse componiste Lera Auerbach. Daarnaast geeft het trio regelmatig kamermuziek masterclasses en coachings aan jonge ensembles.

Het Delta Piano Trio is meervoudig eerste prijswinnaar van concoursen als het Stasys Vainiunas Internationaal Kamermuziekconcours in Litouwen (2014), het Salieri-Zinetti Internationaal Kamermuziekconcours in Italie (2014), het Orlando Internationaal Kamermuziekconcours in Nederland (2015) en het Orpheus Kamermuziekconcours in Zwitserland (2017). Het trio trad veelvuldig op in Europa, Rusland, Israel, China, Korea, Indonesië en de Verenigde Staten in zalen als “Het Concertgebouw” (Amsterdam), de “National Center of Performing Arts” (Beijing), het “Gang Dong Art Center” (Seoul), “St. John’s Smith Square” (London) en het “Jerusalem Music Center”. In 2017 verscheen bij Naxos Records de debuut-cd van het ensemble, met werken van Taneyev en Borodin. Hun tweede CD, “The Mirror with Three Faces”, met werken van Shostakovich en Auerbach kwam vorig seizoen uit bij het Amerikaanse label Odradek Recordes. Beide cd’s ontvingen lovende reacties in de internationale pers. Hoogtepunten van dit seizoen zijn o.a. een samenwerking met altvioliste Nobuko Imai, een nieuw opgedragen werk geschreven door de Zwitserse componist Valentin Villard, een uitvoering van het Triple Concert van Beethoven met het Kammerorchester Basel en een residency van 4 concerten tijdens het West Cork Chamber Music Festival.

blank

In een wereld van mondialisering en uniformiteit valt het trio op door haar persoonlijke klank, toewijding en jeugdig enthousiasme. Hun spel is eerlijk, oprecht en gepassioneerd en op overtuigende wijze brengen ze drie persoonlijkheden samen tot een muzikale eenheid. Het trio benadert kamermuziek als een vorm van communicatie, een contante uitwisseling van ideeën en een gedeelde weg van reflectie, ontdekking en evolutie. Met als doel hun eigen pad te vormen, heeft het Delta Piano Trio een gevarieerde en zeer persoonlijke repertoirekeuze, die werken uit het gehele piano trio oeuvre omvat.

Melisma Saxofoon Kwartet

blank

Het Melisma Saxophone Quartet is één van de meest ambitieuze en veelbelovende kamermuziek formaties van haar generatie. Dat het kwartet uit vier verschillende nationaliteiten bestaat heeft ervoor gezorgd dat de groep zich heeft ontwikkeld tot eentje met een eigen, unieke, muzikale taal.

Sinds haar bestaan in 2009 heeft Melisma concerten gegeven bij vele kamermuziek series en werd zij uitgenodigd op verschillende Europese festival waaronder het 1e Bachfestival te Dordrecht, het Davos Festival (Zwitserland) en het Grieg in Bergen Festival (Noorwegen).
Concerten werden regelmatig live opgenomen vanuit o.a. het Concertgebouw Amsterdam, Schouwburg Rotterdam, Tivoli Utrecht en uitgezonden door o.a. de Nederlandse radio4, de Zwitserse radio SRF2 en de Mexicaanse IMER.

blank

In 2015 gaf het kwartet concerten door China in o.a. National Center of Performing Arts te Beijing, Shenzhen Concert Hall, Guangzhou Opera House. In 2016 toerden zij door Mexico en in 2018 volgde nogmaals een tour door China.
In mei 2011 werd Melisma uitgenodigd om deel te nemen aan de 7e Osaka ‘International Chamber Music Competition’ te Japan als eerste Nederlandse ensemble ooit; één van ’s werelds belangrijkste kamermuziek-competities. Niet alleen bereikten zij de finale, maar ontvingen daar ook eervolle vermeldingen.

Melisma haar debuut cd kwam uit in 2015 bij het Deense Gateway Music.

Calefax

blank

Calefax is een hechte formatie van vijf rietblazers die een grote passie delen. Al meer dan drie decennia houden ze in binnen– en buitenland een reputatie hoog op basis van virtuoos spel, briljante arrangementen en een frisse podiumpresentatie. Ze gelden als de uitvinders van een nieuw genre: het rietkwintet. Daarmee inspireren zij jonge blazers die overal in de wereld in hun voetsporen treden. Calefax, dat is een klassiek ensemble met een popmentaliteit.

Het repertoire van Calefax bestaat uit eigen arrangementen en nieuwe composities. Kamermuziek uit vele eeuwen, van 1100 tot nu, wordt door hen zelf bewerkt voor de bezetting van hobo, klarinet, saxofoon, basklarinet en fagot. Componisten uit de hele wereld schrijven speciaal voor hen. Dankzij de talloze reizen en samenwerkingen met andere musici staat Calefax open voor invloeden uit de wereldmuziek, jazz en improvisatie.

blank

De pioniersrol van de groep wordt ondersteund doordat Calefax onder de naam Calefax Edition bladmuziek uitgeeft van zijn arrangementen. Mede daardoor zijn vele rietkwintetten ontstaan in navolging van Calefax; van Argentinië tot Nieuw-Zeeland en van de Verenigde Staten tot Europa. Met masterclasses en workshops aan conservatoria en universiteiten draagt Calefax zijn specifieke werkwijze en muzikale ervaring over op nieuwe generaties.

De rol van inspirerend laboratorium vervult Calefax ook bij het jaarlijkse PAN-festival. Dit muziekfeest staat garant voor een bonte verzameling muzikale avonturen (met de Calefax-musici afwisselend als gastheer en uitvoerende), verrassende uitstapjes naar andere kunstdisciplines en een compositiewedstrijd.

Vele concertreizen bracht Calefax onder andere in Rusland, China, India, Turkije, Japan, Zuid-Afrika, Brazilië en de VS op toppodia zoals Wigmore Hall, Het Concertgebouw en The Frick Collection. In januari 2013 had Calefax de eer om Koningin Beatrix te begeleiden op haar staatsbezoeken aan Brunei en Singapore.

Pianoduo Scholtes en Janssens

blank

Lestari Scholtes (1984) en Gwylim Janssens (1985) vormen sinds 2003 een pianoduo. Vandaag de dag worden zij erkend als één van de meest belovende pianoduo’s van hun generatie. Hun debuut in Carnegie Hall in mei 2009 werd geprezen als “het hadden net zo goed 25 of 30 vingers kunnen zijn, zo groots en samengesmolten was hun klank. Subliem duo in topvorm”. Het duo staat bekend om zijn betoverende klank, zeer hoogstaande technische behendigheid en hun intense en energieke optredens. Dit heeft hen concerten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Denemarken, Polen, Italië, San Marino, Georgië, Israel, Dubai, de Verenigde Staten, Chili, Bolivia, Zimbabwe, Thailand, Vietnam, Cambodja, Brunei, Singapore, Japan en Mongolië opgeleverd. Hun concerten zijn zowel in het binnen- als buitenland uitgezonden op televisie en radio, waaronder Radio4, BBC3 en Klara. Ook traden zij meerdere malen op met het Brabants Orkest en het Israel Symphony Orchestra. Het duo was te beluisteren op diverse festivals, waaronder het Festival of Bath, Grachtenfestival Amsterdam, TonLagen-Dresdner Festival der zeitgenössischen Musik, Braunlage Maikonzerte, Basilica Festival van Vlaanderen, Klevische Klaviersommer, Almere Kamermuziekfestival, Festival Classique en het International Piano Duo Festival Polen.

In mei 2010 won het Pianoduo Scholtes-Janssens de Vriendenkrans van het Concertgebouw in het prestigieuze Vriendenkrans Concours/Het Debuut 2008-2010. Hierbij werden zij uitgeroepen tot Radio4 Talent van het Jaar 2010. De finale, live uitgezonden op Radio4, volgde na een succesvolle tournee in de serie ‘Het Debuut’ langs alle grote zalen van Nederland. Bij de voorrondes van dit concours in najaar 2008, wonnen zij eerder al de Radio4 Studiebeurs. In 2010 won het duo tevens het Concours Musical de France in Parijs in de hoogste categorie, de 3e prijs bij de IVth International Piano Competition of the Republic of San Marino “Allegro Vivo” en de 2e prijs bij de 14e Torneo Internazionale di Musica in Verona. In 2011 waren zij winnaars van de 12e International Web Concert Hall Competition, waarbij zij een van de vijf Honorable Mentions ontvingen.

blank

Het duo won alle prijzen tijdens het Internationale Kamermuziek Concours Almere 2009 gewonnen. Lestari en Gwylim waren de winnaars van de juryprijs, de publieksprijs en de KRO Jong Talentprijs. In de zomer van 2009 heeft het duo de tweede prijs gewonnen tijdens de Concerto Competition van de Tel Hai International Piano Masterclasses te Sde Boker, Israel. In 2009 wonnen zij eveneens de Rabobank Jong Talent Prijs. Overige prijzen bevatten onder meer de Ravel Award tijdens IBLA Grand Prize International Music Competition 2008 te Sicilië, de Special Prize of the Music Academy Bialystok tijdens de Fourth International Piano Duo Competition 2008 in Polen, de Sarah Lahat Duo Prize voor het beste pianoduo tijdens de Tel-Hai International Piano Master Classes 2007 in Israel en de eerste prijs op het Prinses Christina Concours 2003 en 2004.

In april 2009 heeft het duo een tournee door de Verenigde Staten gemaakt op uitnodiging van de IBLA International Music Foundation. Ze hebben concerten gegeven in North Dakota, Arkansas, Virginia en New York, waar zij hun debuut maakten in de befaamde Carnegie Hall. In mei 2012 keerde het duo terug naar Carnegie Hall, waar zij wederom lovend werden ontvangen door publiek en pers. “Superb teamwork – two as one – with excellent, turn-on-a-dime transitions between episodes” schreef de Amerikaanse pers over hun uitvoering van Igor Stravinsky’s Petrouchka.

Lestari en Gwylim zijn juryleden bij de jaarlijkse IBLA Grand Prize International Music Competition te Sicilië, Italië. Ze gaven masterclasses aan de Music Academy van Minot State University, North Dakota (VS), ), de Universidad Catolica de Chile in Santiago de Chile, de Universidad Mayor de San Andres in La Paz (Bolivia), la Academia Nacional de Música Man Césped in Cochabamba (Bolivia) en het Music and Dance College in Ulaanbaatar (Mongolië).
Als pianoduo studeerden zij bij het vermaarde pianoduo Gil Garburg en Sivan Silver aan de Hochschule für Musik und Theater in Hannover. Samen hebben zij vele masterclasses gevolgd bij onder meer Nikolai Petrov, Alexander Tamir, Victor Derevianko, Alon Goldstein, Peter Takács, Paul Lewis, Jean-Bernard Pommier en Menahem Pressler. Lestari volgde haar Bachelor- en Masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn; Gwylim studeerde bij Bart van de Roer aan het Codarts Conservatorium en daarvoor bij Ton Demmers.
In November 2010 kwam hun debuut-CD uit met werken van Rachmaninov, Debussy en Ravel, onder het label van QuattroLive. In mei 2014 kwam hun tweede cd ‘Paris!’ uit bij het label Etcetera Records.

Doulce Memoire

blank

Denis Raisin Dadre (artistieke leiding) Het lied van de vogels – buitenmuziek uit de renaissance

Wie renaissancemuziek zegt, zegt adembenemende polyfonie in kapellen en kathedralen, verfijnde kamermuziek in schitterende palazzi en muziekspektakel tijdens overvloedige banketten. Maar in het Europa van de zestiende eeuw klonk ook muziek door de straten, op pleinen en in tuinen. De muzikanten van het ensemble Doulce Mémoire smeden dansen en andere instrumentale stukken van renaissancemeesters als Janequin, Isaac en Phalèse aaneen tot een vrolijke outdoor-soundtrack die onze oren feilloos van de Loirevallei naar Veneto gidst.

blank

Elsa Frank bombarde, dulciaan, fluit
Denis Raisin Dadre bombarde, dulciaan, fluit, artistieke leiding
Jérémie Papasergio bombarde, dulciaan, fluit
Johanne Maîtr bombarde, dulciaan, fluit
Bruno Caillat percussive

Als Heksen Heksen

Als-Heksen-Heksen

Drie blazende heksen maken zich op voor hun nachtelijk ritueel. Echter, één heks hekst niet mee. Ze krijgt de wind van voren van de andere heksen. Met bezweringen, tovertonen en heksenbrouwsels proberen ze de valse heks weer op het heksenpad te krijgen. Maar dan gebeurt er iets dat zij in hun heksendromen niet konden voorspellen….

In de zomer van 2016 ontwikkelde Dividivi3 samen met regisseur Annechien Koerselman een spannende kindervoorstelling over drie muzikale heksen. De première van ‘Als heksen heksen…’ was in augustus 2016 tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam. Na het Grachtenfestival, het Ludens theater Voorburg en diverse basisscholen was de voorstelling afgelopen zomer zes dagen te zien op de Parade! In het seizoen 2017/2018 maakt ‘Als heksen heksen…’ deel uit van het Cultuurmenu Zaanstreek.

James Oesi

blank

Contrabassist James Oesi (geboren in 1988 in Londen en opgegroeid in Zuid Afrika) is sinds zijn komst in 2009 naar Nederland een bekend gezicht in de klassieke en moderne muziekwereld.

Als één van de weinigen richt hij zich op de bas als solo-instrument. Hij speelt soloprogramma’s – bestaande uit werken van onder andere Bach, Rachmaninov, Berio en Beethoven – op grote podia als het Amsterdamse Concertgebouw, Oosterpoort Groningen en TivoliVredenburg

blank

Oesi speelt meerdere keren op NPO Radio 4, speelt en wordt geportretteerd door NPO Radio 1 en is als solist te gast bij Podium Witteman en Vrije Geluiden. Sinds februari 2016 is James de huismuzikant van het Utrechtse Het Muzieklokaal waar hij regelmatig met andere prominente musici speelt.

Koerikoeloem

Koerikoeloem is een multidisciplinaire muziektheater voorstelling naar het gelijknamige gedicht van Tjitske Jansen gecomponeerd door Miranda Driessen in een coproductie met Stichting Klankkaatser en Stichting Gaudeamus.
Koerikoeloem wordt uitgevoerd door 8 solostemmen, een Japanse sho en een blokfluittrio, maar de belangrijkste speler is de wind, die een klankinstallatie van 8 aeolische harpen tot klinken brengt. Deze vormt tevens een ruimtelijke afbakening in het landschap en het speelvlak. De voorstelling wordt in de openlucht gespeeld in de speciaal hiervoor gebouwde klankinstallatie van de Dresdense geluidskunstenaar Jan Heinke. De wind laat deze wonderlijke instrumenten als het ware zingen: een voortdurend wisselend klankveld van ijle, onwereldse klanken.
Voor Uitgast vond er in 2018 een stemworkshop plaats door Mirmanda Driessen met om haar heen de windharpen.