Uitgast » Portfolio » Meer over ensemble Camerata Trajectina

Ensemble Camerata Trajectina

Camerata Trajectina

Over ensemble Camerata Trajectina

Het muzikale geheugen van Nederland

Met de muziek van de 16e en 17e eeuw en de eigen schoonheid van de Nederlandse taal brengt ‘Camerata Trajectina‘ Nederlandse geschiedenis tot leven. Speelse en theatrale presentaties spiegelen onze cultuur en maatschappij van toen aan het herkenbare heden. Voor het ensemble zijn componisten als Sweelinck, Schuyt, van Eyck, Schenk even inspirerend als propagandaliedjes van de geuzen, zeemansliederen van de VOC of minneliedekens uit het Gruuthuse-handschrift.

Camerata Trajectina gebruikt voor haar producties teksten van beroemde dichters als Hooft, Bredero en Cats maar ook van eenvoudige soldaten en matrozen. Het ensemble heeft een grote expertise opgebouwd in het terugvinden van melodieën bij deze teksten en hun arrangementen worden gebaseerd op muziekwetenschappelijk onderzoek en stijlbewuste improvisaties.

Het ensemble initieert en ontwikkelt haar eigen producties. Het gaat de verbinding aan met andere musici, schrijvers, regisseurs, musea en universiteiten. Naast het geven van honderden concerten in het binnen- en buitenland leverde Camerata Trajectina muzikale bijdrages aan nationale herdenkingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals Willem van Oranje en de tachtigjarige oorlog, de VOC, Constantijn Huygens en Calvijn, de watersnoodramp en aan staatsbezoeken rond jubilea van Nederlands-Ghanese en Nederlands-Syrische betrekkingen.

Het ensemble heeft ruim 40 (deels met prijzen bekroonde) geluidsdragers geproduceerd en heeft daarmee een monument voor de Nederlandse muziek uit vroeger tijden opgericht.

www.camerata-trajectina.nl

www.liederenbank.nl

De pers over Camerata Trajectina