Duo Bilitis – Uitgast 2019 en 2020

DUO BILITIS

Duo Bilitis is mede door haar bijzondere bezetting een uniek ensemble op de Nederlandse podia en daar buiten. De beide musici hebben sinds hun oprichting in 2004 een geheel nieuw repertoire gecreëerd met hun eigen arrangementen voor alle combinaties tussen twee harpen en twee stemmen maar ook door het verstrekken van compositie -en arrangeer opdrachten aan verschillende Nederlandse componisten. Het duo vernoemde zich naar Claude Debussy’s tot de verbeelding sprekende composities ‘Les Chanson de Bilitis’ op teksten van Pierre Louys. Duo Bilitis is winnaar van het Internationaal Kamermuziekconcours Almere en finalist van de International Jewish Music Competition.

BUITENLANDSE FESTIVALS MET DUO BILITIS

Duo Bilitis trad op tijdens buitenlandse festivals waaronder The Tenth World Harp Congress, Varna International Music Festival (Bulgarije), Mosel Musik Festival in Duitsland/Luxembourg, Baku International Music Festival (Azerbejian), en het Seduced by Harps Festival in Belgie. In Nederland trad het duo o.m. op in het Concertgebouw te Amsterdam, het Grachtenfestival in Amsterdam, tijdens het Internationaal kamermuziekfestival Schiermonnikoog, Muziekgebouw aan ‘t IJ, De Doelen te Rotterdam, Vredenburg Utrecht en op vele kamermuziekpodia door het hele land.

Duo Bilitis

ZELF GEARRANGEERD 20STE EEUW REPERTOIRE

Het repertoire van Duo Bilitis bestaat voornamelijk uit zelf gearrangeerd 20ste eeuws repertoire met een speciale focus op Franse en Spaanse componisten en 19e eeuwse Russische muziek. Nederlandse componisten zoals Jeff Hamburg, Chiel Meijering, Boudewijn Tarenskeen, Eef van Breen, Daan Manneke, Oene van Geel, Huba de Graaff, Anthony Fiumara en Joost Kleppe schreven nieuwe werken voor het duo. Met het strijkersensemble Camerata Antonio Lucio onder leiding van violiste Emmy Verhey speelden zij de Nederlandse premières van de dubbelharpconcerten van Maciej Malecki en Jean Francaix.

EIGEN MUZIEKTHEATERSTUK ‘UN BALLET REALISTE’

In 2013 ging de eerste eigen muziektheaterstuk van het duo ’Un ballet realiste’ over Jean Cocteau in première geproduceerd door De Bijloke in Gent (Belgie), Nederlandse première tijdens de Rotterdamse Operadagen (2014). Deelname aan muziektheaterproducties van Huba de Graaff (2015-2016) en productiekern voor hedendaags muziektheater De Diamantfabriek (2015-2016) volgden.

DRIE CD’S UITGEBRACHT BIJ BRILLIANT CLASSICS

Duo Bilitis bracht haar debuut CD Le Jardin Feerique uit bij Brilliant Classics. In 2011 verscheen op hetzelfde label de tweede CD L’Heure Espagnole met Franse en Spaanse werken van Maurice Ravel, Manuel De Falla, Enrique Granados en Xavier Montsalvatge voor twee harpen en zang: “Vertrouwd repertoire dat met een schokje van herkenning en vervreemding een nieuw leven begint, mooi is dat.” -Lex Bohlmeijer-
In maart 2018 verscheen de derde CD Rêveries de Bilitis bij hetzelfde label: een programma rond Claude Debussy.

Meer informatie op www.duobilitis.com

Foto Erik Brinkhorst