AKB - Amsterdam Klezmer Band

Amsterdam Klezmer Band

Amsterdam Klezmer Band: Balkan in het Natuurpark

De Amsterdam Klezmer Band komt van de straat en van het conservatorium, houdt van traditie en vernieuwing, blaast festivaltenten omver en trekt tranen in theaters. De band speelt klezmer en Balkan, ska en jazz, zigeuner en hiphop. Het is van alles, maar bovenal is het feest.

Van straatmuzikant tot internationale band

In vijftien jaar tijd groeide een stel Amsterdamse straatmuzikanten uit tot een internationaal, zevenkoppig klezmermonster. Wie op basis van de naam een traditioneel avondje verwacht, zal even schrikken. De AKB heeft een onorthodox eigen geluid gesmeed, waarin een joodse traditional kan worden opgeluisterd met rap of een scheurende sax.

Podia en festivals

Toch blijven de roots zelfs hoorbaar als hun nummers worden aangepakt door gerenommeerde dj’s als C-Mon & Kypski of Shantel. Ze spelen op festivals en podia door heel Europa, met uitstapjes tot in Brazilië, Mexico en Zuid-Korea. Of het nou het Hong Kong Jazz Festival of het concertgebouw is, Sziget of een kroeg in Slovenië, Lowlands of een Turkse boulevard; er zal gedanst worden.

Minifanfare volgens Job Chajes

Saxofonist en bandleider Job Chajes noemt AKB een minifanfare, bestaande uit drie blazers, percussie, bas, accordeon en een zanger met een doorleefde stem. ,,We hebben nog altijd geen drummer en gebruiken geen elektronica. Al onze muzikanten zijn behalve bandlid ook geweldige solisten, dat geeft de band een eigen signatuur.’’

Klezmer en avontuurlijke ritmes

Chajes ontdekte zijn muzikale Joodse wortels begin jaren negentig als straatmuzikant. Gestopt met zijn opleiding, speelde hij om zijn uitkering aan te vullen. Het klezmergeluid was in de vergetelheid geraakt in Amsterdam, maar het publiek pikte het snel op. In de hoed vielen behalve guldens al gauw ook visitekaartjes voor feesten en kleine festivals. Het repertoire was toen al uitgebreid met de avontuurlijke ritmes van de zigeunerbands die in Amsterdam optraden.

Doorbraak al in 2001 op Noorderslag

In 1997 zag de Amsterdam Klezmer Band officieel het levenslicht. Als kwartet speelden ze op Oerol, verschillende bevrijdingsfestivals en op straatmuziekfestivals in Italië, Zwitserland en Slovenië. Maar de grote doorbraak kwam in 2001 toen AKB in Groningen Noorderslag ondersteboven speelde. De volgende dag verschenen laaiende recensies en hingen boekers en een televisieshow aan de lijn.

Bitterzoete stem Alec Kopyt

AKB was toen al het zevental dat het nog steeds is. Zanger Alec Kopyt voorziet de band van een stem gedrenkt in de bitterzoete traditie van zijn geboortestad Odessa. De uitgebreide blazerssectie zorgt naast de balkan- en klezmertradities voor de nodige funk, jazz, ska en hiphop.

Elf albums later nu op Uitgast

Het is nu meer dan duizend concerten en elf albums later. De band heeft wel iets van de ‘klezmorim’, de professionele Joodse muzikanten die twee eeuwen geleden door Oost-Europa zwierven. Van het aantal landen waar AKB speelde is de band de tel kwijt geraakt.

Amsterdam Klezmer Band speelt populaire balkanbeat

AKB was al succesvol ver voordat de balkanhype wereldwijd toesloeg. Tot hun eigen verrassing werden ze plotseling gesampled en gemixt door danceproducers. Het bijzondere geluid van het zevental leende zich uitstekend voor de populaire balkanbeat. Nu die hype alweer voorbij lijkt, heeft AKB het nog altijd drukker dan ooit. Begin 2012 werd het 15-jarig jubileum groots gevierd in poptempel Paradiso, het was het duizendste concert van AKB.

Oyoyo ter viering twintigjarig jubileum

Het twintigjarige jubileum werd in 2016 (tevens in Paradiso) gevierd met de release van een speciaal album: Oyoyoy. Op het veertiende studioalbum onderzoekt de AKB de essentie van de muzikale inspiratiebronnen en verkent de band de grenzen van de eigen eclectische en invloedrijke stijl. Als bonus nodigde de band enkele vrienden uit om een aantal van de nieuwe nummers te remixen. Het resultaat: zeven aanstekelijke Klezmer tracks die traditionele muziek fris, urgent en zeer dansbaar houden. Oyoyoy is de logische volgende stap in de evolutie van progressieve Klezmer uit Amsterdam.

Foto: Fred van Diem

Meer info op: www.amsterdamklezmerband.com

Scroll naar boven