Uitgast » Portfolio » Meer over Quirine & Thomas

Quirine Viersen & Thomas Beijer met Cellosonates

Quirine Viersen speelt met Thomas Beijer op Uitgast Festival
Thomas Beijer speelt met Quirine Viersen op Uitgast.

Over Quirine Viersen & Thomas Beijer

Thomas Beijer een jonge pianist aan de top van een nieuwe generatie

Met het winnen van het Young Pianist Foundation Nationaal Pianoconcours in 2007, plaatste Thomas Beijer zich aan de top van een nieuwe generatie jonge pianisten in Nederland. De internationale jury omschreef hem als “een zeer interessante muzikale persoonlijkheid met onderscheidende ideeën over muziek. Een waar kunstenaar.” 

Sindsdien gaf Beijer recitals in Europa, Azië en de Verenigde Staten, en werkte hij als solist samen met dirigenten als Neeme Järvi, Gustavo Gimeno, Ed Spanjaard, Bas Wiegers en Lucas Macías Navarro.

Thomas Beijer is een veelzijdig musicus met een breed repertoire dat rijkt van zeventiende-eeuwse muziek tot en met hedendaagse composities. Een speciale affiniteit heeft hij met Spaanse muziek: in 2019 speelde hij Isaac Albéniz’ complete suite Iberia in Het Concertgebouw in Amsterdam, een uitvoering die alom werd geprezen in de pers. De Volkskrant schreef: “Beijer gidste je mee, het verhaal in achter de noten. (…) En telkens was er een zorgvuldig bewaakte balans tussen vuur en verinnerlijking, tussen Spaanse passie en de universele emotie van onvervuld verlangen.” Het leidde tevens tot een invitatie om te spelen in de serie Meesterpianisten.

Beijer is een gepassioneerd kamermusicus en speelt samen met onder andere celliste Quirine Viersen, violiste Simone Lamsma en zangeressen Judith van Wanroij, Barbara Kozelj en Laetitia Gerards. Ook is hij een vaste gast bij Camerata RCO, het kamermuziekensemble bestaande uit leden van Het Koninklijk Concertgebouworkest.

Naast zijn pianistische carrière, is Thomas Beijer ook componist. Een van zijn meest recente werken is de liederencyclus “A Lock without a Key”- liederen geïnspireerd door de COVID-19 lockdown – gecomponeerd voor sopraan Laetitia Gerards, met wie hij de cyclus live op Radio 4 uitvoerde en opnam voor de AvroTros. Momenteel werkt hij aan een concert voor jazzviool en orkest.

In 2009 verscheen Beijers eerste CD, met daarop werken van Brahms. Daarna volgden CD’s met muziek van o.a. Albéniz, De Falla, Granados, Mozart, Rachmaninov, Ravel, Rudolf Escher en Frank Martin, alsook zijn eigen composities. Op zijn meest recente cd soleert hij in Poulenc’s pianoconcert Aubade, dat hij opnam samen met Camerata RCO en dirigent Yu Lu.

Beijer (Haarlem, 1988) studeerde aan het Amsterdamse conservatorium bij Jan Wijn, waar hij in 2011 afstudeerde met de hoogste onderscheiding. Daarna vervolgde hij zijn pianostudie bij de Cubaanse pianist Jorge Luis Prats, en volgde hij masterclasses bij Emanuel Ax, Menahem Pressler, Murray Perahia, Pacal Devoyon, Jacques Rouvier en Elza Kolodin. 
Daarnaast kreeg Beijer compositielessen bij Elmer Schönberger in Amsterdam en bij Malcolm Singer in Londen.

Naast zijn carrière als pianist en componist, is Thomas Beijer actief als schrijver en tekenaar. 
In 2017 debuteerde hij bij uitgeverij Prometheus met de novelle Geen Jalapeños. 
Momenteel werkt hij aan een bundel essays over muziek.

Sinds 2019 is Thomas Beijer artistiek directeur van de Young Pianist Foundation.

in 2022 ontving Thomas Beijer de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, wordt uitgereikt.

Quirine Viersen brengt haar brede cellorepertoire mee naar Uitgast

‘Het bestuderen en spelen van muziek vanuit het emotionele niveau is essentieel voor me. Naast de waarde van analyse en kennis volgt mijn musiceren zijn krachtigste weg als het vanuit het hart komt. Ik wil cello spelen om die puurheid en essentie van de muziek over te brengen. Het voelt ook als de juiste manier om de luisteraar mee te nemen in de grote beweging, om samen “ontketend” te raken.’

‘Moederschap is nauw verweven met mijn carrière. Mijn kinderen zijn een spiegel bij alles wat ik doe, waarover ik nadenk en wat ik voel. Dit heeft mijn manier om te communiceren door muziek vernieuwd en versterkt. Het is nu alsof ik niet meer speel; ik ben simpelweg.’

Recente projecten

Als onderdeel van dit seizoen speelt Quirine Viersen Barbers Celloconcert met de Niederrheinische Sinfoniker onder leiding van Diego Martin-Etxebarria. Op de internationale Cellobiënnale Amsterdam 2018 herneemt ze Korngolds Celloconcert en speelt ze de wereldpremière van Glacier, een solowerk dat Jacob ter Veldhuis voor haar schreef. In 2019 gaat ze met Mozarts Fluitconcert, op cello, de samenwerking aan met Het Gelders Orkest onder Lucas Macias Navarro, en met het Nederlands Kamerorkest.

In 2011 nam Quirine Viersen Bachs Cellosuites voor het eerst op. The Strad schreef: ‘(Haar) interpretaties worden gekarakteriseerd door balans, verbeelding en een fijn gevoel voor fantasie.’ Een nieuwe kijk op zaken leidde tot een tweede complete opname, die eind 2018 uitkomt.

Na een vruchtbare, bijna 20-jarige samenwerking in concerten en opnamen met Silke Avenhaus, is Quirine nieuwe duoverbanden aangegaan. Haar recital in het Concertgebouw Amsterdam in 2017 markeerde het succesvolle begin van de samenwerking met pianist Enrico Pace.

Ontwikkeling

Quirines vader, Yke Viersen (cellist in het Koninklijk Concertgebouworkest) was een logische, eerste invloed op haar talent, gevolgd door Jan Decroos en Dimitri Ferschtman. Op 16-jarige leeftijd was Quirine de jongste prijswinnaar ooit op het Scheveningen Internationaal Muziekconcours.

De inzichten van Ralph Kirshbaum en Natalia Gutman hebben Quirine Viersen sterk gevormd. Heinrich Schiff was haar allesomvattende mentor, die haar muziek leerde maken met de cello als instrument en haar spel door de beroemde ‘Navarra’-techniek verrijkte.

Quirine won onder andere prijzen op het Rostropovich Concours Parijs 1990, op het Internationale Cello Concours Helsinki 1991, en op het Tchaikovsky Concours Moskou 1994. In datzelfde jaar ontving ze ook de meest prestigieuze staatsprijs voor klassieke muziek, de Nederlandse Muziekprijs.

Quirine Viersen speelt op de ‘Joseph Guarnerius Filius Andreae’ uit 1715, voorheen bespeeld door André Navarra. Het werd op voorspraak van Heinrich Schiff welwillend ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Schiff deed haar voor dit instrument één van zijn strijkstokken cadeau.

Creatieve samenwerkingen

Als onderdeel van het winnen van de Credit Suisse Young Artist Award, trad Quirine tijdens het Luzern Festival 2000 op met de Wiener Philharmoniker onder leiding van Zubin Mehta.

Sindsdien heeft Quirine de breedheid van het cellorepertoire onder andere uitgevoerd met het Koninklijk Concertgebouworkest onder Herbert Blomstedt, Ingo Metzmacher en Bernard Haitink, het Nederlands Philharmonisch Orkest/Marc Albrecht, St. Petersburg Philharmonic Orchestra/Valery Gergiev, Frankfurt Radio Symphony/Hugh Wolff, Israel Philharmonic Orchestra/Georges Pehlivanian, Wiener Kammerorchester/Heinrich Schiff, Malmö Symphony Orchestra/Lawrence Renes, Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra/Jean Fournet.

Quirine Viersen ging en gaat samenwerkingen aan met onder andere Antje Weithaas, Thomas Beijer, Leonidas Kavakos en Liza Ferschtman; met uitnodigingen van het Delft Kamermuziekfestival, Rheingau Music Festival, Mondsee Tage, Luzerner Festwochen en de Salzburger Festspiele.