Pelgrim Brass op uitgast 2022

Pelgrim Brass speelt op Uitgast

De koperblazers van Pelgrim Brass liepen elkaar tegen het lijf in één van de mooiste stukjes van Rotterdam in de schilderachtige wijk van historisch Delfshaven. Het is ook niet vreemd dat dit, aan inspiratie geen gebrek, op de plek van het ‘Pilgrim Fathers’ vertrek was. Sinds de oprichting in 2013 is het ensemble 2 cd’s rijker, zijn er vele festivals aangedaan en stroomt er zelfs eigen bier door de leidingen van Stadsbrouwerij de Pelgrim.

Pelgrim Brass speelt 3 september op het UITGAST Festival

Pelgrim Brass speelt eigentijds programma over de Pelgrim expeditie

De “Pelgrim Expeditie” is een muzikaal dagboekverhaal van de Pilgrim Fathers uit Engeland die de grote oversteek maakten naar Amerika in 1620. Door vele tegenslagen zijn deze dappere mannen en vrouwen niet op de plek van bestemming gekomen (Virginia), maar raakten aan land in Massachusetts. Daar is de “Nieuwe Wereld” gesticht door de mensen die de barre tocht hadden overleefd.

geinspireerd door de 9e van Dvořák

De negende symfonie van de Tsjechische componist Antonín Leopold Dvořák kreeg de titel “From The New World”. Tijdens zijn verblijf in Amerika schreef hij dit stuk en, zo bleek later, groeide uit tot een van de populairste werken binnen het romantische symfonische repertoire. De melancholiek, onverwachtse akkoordwisselingen en structuur zijn onvoorspelbaar, waardoor het de toehoorder blijft boeien.

“All Aboard!” met de Koperblazers van Pelgrim Brass

Toen deze gegevens bij de heren van Pelgrim Brass bekend werden, kon dit niet anders betekenen dan dat hiervan een programma gemaakt moest worden. Het dagboek wordt voorgelezen in een nieuw jasje en muzikaal omlijst door het zelfgeschreven arrangement van de 9e van Dvořák. De symfonie is in stukken geknipt en wordt als emotieversterker gebruikt tijdens het verhaal van de Pilgrim Fathers.
Stap aan boord en laat je meevoeren op de karakteristieke klanken van het koperkwintet en beleef de tocht van de Pilgrim Fathers.
“All Aboard!”

CD Organic Brass

De cd Organic Brass werd opgenomen in de Pelgrimvaderskerk met organist Gerard van der Zijden in 2015. Drie jaar later kwam de nieuwste cd Merry ChristBrass uit die vol traditionele en nieuwe kerstmuziek staat. Voor deze cd werd samengewerkt met zangtrio Fenominals en 2 percussionistes. Alle arrangementen op de cd’s zijn verzorgd door de musici zelf.

Van Grachtenfestival naar wonderfeel

Gezien de unieke eigen programma’s van Pelgrim Brass wordt het ensemble veel gevraagd op verschillende festivals. Op het Grachtenfestival 2015 vond de Pelgrim Expeditie plaats, waarin een dagboekverhaal van een van de Pilgrim Fathers muzikaal omlijst werd met de negende symfonie van Dvorak. Dit bleek een succes aangezien in de zomer van 2019 deze expeditie verhuisde naar het festival Wonderfeel.

Van Rimsky-Korsakov tot de Beatles en van volksmuziek tot Miles Davis

Naast deze eigen programma’s houdt het ensemble van bijzondere en leuke samenwerkingen. Er werd een nieuwe compositie geschreven voor kwintet en harmonieorkest door Peter Habraken, dat in de zomer van 2017 meermaals is uitgevoerd met DSWO Excelsior op tournee in Frankrijk. Bij meerdere koren heeft het ensemble solo- en begeleidingswerk verricht, Paradiso Orchestra is veelvuldig mee samengewerkt en al deze werkzaamheden zorgen voor een rijk gevulde agenda voor de musici.
Door alle samenwerkingen en inspiratie is het repertoire steeds meer uitgebreid door de arrangementen van de muzikanten, en omvat ondertussen vele stijlen. Van Rimsky-Korsakov tot de Beatles en van volksmuziek tot Miles Davis.

Bezetting Pelgrim Brass

Pelgrimm Brass op Uitgast
Arboris Duo

Pelgrim Brass:

Het verhaal van de Pelgrim Fathers Centraal in combinatie met de Negende van Dvořák, belooft spektakel

Noteer 3 en 4 september in je agenda!

Nieuwsbrieven ontvangen? Schrijf In via de knop in de footer

Na je inschrijving houden we je met onze nieuwsbrieven op de hoogte van komende ontwikkelingen. Eerdere nieuwsbrieven leest u op de nieuwsbrieven 2021 pagina!

Scroll naar boven