Epos Ensemble

Epos Ensemble

Epos Ensemble met kindervoorstelling

Het Epos Ensemble wil de belevingswereld van kinderen opzoeken en verbreden. Dit doen zij door interactieve en educatieve voorstellingen te brengen, van hoge artistieke kwaliteit. In deze voorstellingen wordt klassieke muziek verweven met een andere kunstdiscipline.

Verhalen en muziek doorgeven

Een leven zonder verhalen, is als een leven zonder muziek, is als een leven zonder kleur.
Wie gelooft dat de wereld er baat bij heeft om niet bevolkt te worden met zwart-wit denkers, zal dus moeten voorzien in genoeg verhalen en muziek om aan de generaties door te geven.

Elke muzieknoot telt

Die missie wil het Epos ensemble graag op zich nemen. Niet omdat ze denken zo de wereld wel even te redden, maar omdat ze geloven dat elk verhaal en elke muzieknoot telt om de wereld iets moois te geven. Dat elk kind waar ze voor spelen telt. En elke vader, moeder, juf, meester, opa, oma. Dat de verschillen daartussen wegvallen zodra je allemaal in hetzelfde verhaal gekropen bent. Ondergedompeld in dezelfde muziek. Aan de hand meegenomen wordt. Geraakt wordt in iets onbenoembaars.

Verhalen en klassieke muziek verweven

Het Epos Ensemble maakt kinder- en gezinsvoorstellingen waarin verhalen en klassieke muziek tot één geheel worden verweven. Op een speelse manier prikkelen ze de fantasie en empathie van kinderen, betrekken ze actief in het verhaal en laten ze tegelijkertijd kennismaken met de kleurrijkheid van (moderne) klassieke muziek en blaasinstrumenten.

Waarom het Epos Ensemble ?

Enkele jaren geleden zijn ze begonnen als het Amsterdams Sprookjeskwintet, met uitvoeringen van hét klassieke school­voorbeeld van een muziekverhaal: Peter en de Wolf van S. Prokofiev. Hierdoor enthousiast geworden wilden ze doorgaan met het maken en brengen van kindervoorstellingen.

Grieks heldendicht – Epos

Na een succesvolle eerste zelfgemaakte voorstelling in 2016/2017, zijn ze groter gaan denken, groter gaan dromen en hebben daarbij hun naam veranderd in Epos Ensemble. Epos is het Griekse woord voor heldendicht of verhaal, en geeft hen de ruimte om alle soorten verhalen te vertellen die zij te vertellen hebben. Ensemble betekent samen en geeft precies weer wat zij willen zijn: een éénheid van musici en verteller.

Joris en de Geheimzinnige Toverdrank

Joris heeft van zijn moeder de taak gekregen om op zijn oude, ziekelijke oma te passen en vooral niet te vergeten haar haar drankje te laten slikken om 11 uur. Joris is niet al te dol op zijn oma en besluit zelf een drankje te brouwen om aan haar te geven. En dan … gebeuren de wonderlijkste dingen!

Totaalbelevenis

Dat Roald Dahl een krachtpatser is op het gebied van zéér fantasierijke kinderverhalen, is bekend. Maar hoe dit verhaal van hem, verteld door Iris van der Ende, één grote totaalbelevenis wordt met de muziek van componisten als Bozza, Hindemith, Fredriksson en Ibert… dat moet je gewoon meemaken! Ook theatrale en interactieve elementen ontbreken niet in deze voorstelling. De musici spelen op hobo, fluit, klarinet, fagot en hoorn.

Meer informatie op www.eposensemble.nl

Scroll naar top